Bouwstenen jeugdhulp

Sterre is 16, ze worstelt met haar autisme en haar angst om weer een psychose te krijgen. Ze wil hierover praten met een kinderpsychiater, maar moet hier 33 weken op wachten.

Anouk is 12 heeft een indicatie, maar deze loopt morgen af, de hulpverlener zegt al 3 maanden lang de afspraak steeds af, ze vraagt zich af of ze volgend weekend nog kan gaan logeren.

Stijn van 9 heeft dyslexie en pdd-nos, krijgt goede begeleiding en wil dit na 2015 graag behouden.

Jelle was 4 toen hij de diagnose klassiek autisme kreeg, na een zoektocht van jaren en intensieve inspanning van zijn moeder krijgt hij nu eindelijk dagbehandeling met 3 andere kinderen, zijn moeder ligt s’nachts wakker over hoe het na 2015 verder moet.

Evelien heeft een darmproblemen en Pdd-nos, jarenlang was er een betrokken hulpverlener, toen deze ziek werd kwam er een andere hulpverlener, na 3 weken heeft moeder een uithuisplaatsing boven haar hoofd hangen. Emina is moeder van Jasmin van 3 jaar, ze heeft pdd- nos en haar moeder zit met haar handen in het haar, ze zit nu op een medisch kinderdagverblijf, maar ze kan maar geen geschikte school vinden.

Bart is 8 jaar en heeft de juffrouw geschopt, naar zijn idee wilde de juf niet luisteren. Bart heeft pdd-nos en kan soms woedend zijn. Verder heeft hij vreselijk veel kwaliteiten en talenten. Zijn moeder wil hem van het speciaal onderwijs af halen. De zoektocht naar een reguliere school is niet eenvoudig, na een paar weken thuis zitten is dit voor Bart school nummer 6.

Vandaag zit het Ouderplatform  aan tafel bij de klankbordgroep tbv de bouwstenen voor de jeugdteams. Ontkokering, verbinding, jeugdGGZ, eigen regie, cliëntenparticipatie, transformatie alle onderwerpen rondom de transitie jeugd worden besproken.

Het ouderplatform haalt het voorbeeld van Sterre aan, en benoemd de situatie van Evelien. Nadat het voorbeeld van Bart is toegelicht, komt het onderwerp privacy aan bod.

Alle leden van de klankbordgroep zijn het eens, we kunnen heel mooi schetsen hoe onze dromen rondom de jeugdteams er uit zien, maar laten we niet vergeten hoe we het juist niet willen. Laten we vooral de situaties van Sterre, Anouk, Bart en nog veel meer situaties waarin het mis gaat niet vergeten en ervan leren.

Het ouderplatform vindt het belangrijk dat kind en gezin het uitgangspunt zijn bij de decentralisatie van de jeugdhulp. Het ouderplatform stelt de aandachtspunten van ouders centraal en bespreekt dit met alle betrokken partijen, zo ook vandaag in de klankbord groep. Speciaal namens Stijn, Jelle, Evelien, Julie, en Bart en alle andere kinderen met een ontwikkelingsstoornis in gedrag en/of leren, want bij ons staat het kind centraal.

Zie voor meer informatie over het project en de klankbordgroep t.b.v de vorming jeugdteam kijk op:

Het ouderplatform merkt hierbij wel op het een ernstige zaak te vinden dat onder andere transitiemanagers, beleidsmedewerkers, gemeenteraadsleden en wethouders stelselmatig over jeugdzorg spreken in plaats van over jeugdhulp. Het zal velen duidelijk zijn dat de jeugdzorg slechts een klein onderdeel is van jeugdhulp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s