Zorg-moeder maakt zich zorgen

Marleen is een vrouw van bijna 50, heeft haar haar in een knot, en staat rustig in de rij te wachten tot ze aan de beurt is. We staan samen aan de kassa bij de supermarkt. Als je haar gadeslaat valt je eigenlijk niets bijzonders op, net als ieder ander zet ze rustig haar boodschappen op de band en staat geduldig in de rij te wachten. Toch is er iets bijzonders aan Marleen, ze is namelijk zorgmoeder.

Zorgmoeders (ook wel mantelzorgsters genoemd) zorgen intensief voor hun kinderen die speciale zorg nodig hebben, soms combineren ze dit met werk ,maar meestal zijn ze gestopt met werken juist omdat ze zorgmoeder zijn. Marleen is een dappere en sterke vrouw, ze moet wel, haar man, en haar twee zonen hebben alle 3 autisme. Al jaren komt Marleen op voor haar gezin en zoekt ze naar de beste hulp om haar gezin te helpen te functioneren in de maatschappij. Zo is Marleen jaren bezig geweest haar oudste zoon te leren reizen met het openbaar vervoer, samen oefenen, waar koop je een kaartje, wat zeg je tegen de controleur, waar ga je zitten zodat je zo min mogelijk prikkels krijgt. Waar stap je uit, waar zit de stopknop. Soms gaat het goed, en heeft Marleen goede hoop, maar er zijn ook dagen dat haar zoon na de oefening thuis in de capuchon van zijn trui kruipt en uren onbereikbaar is.

Het reizen met het openbaar vervoer is niet het enige wat haar zoon moet leren. Marleen heeft in de afgelopen jaren heel wat doelen bereikt, haren wassen, zelfstandig douchen, naast al deze praktische doelen is het  grootste doel voor Marleen was dat ze met haar zoon zou kunnen praten. Al Jaren is de communicatie moeizaam, en is er nauwelijks contact. Marleen heeft leren vechten, ervaren dat vriendschappen soms toch geen echte vrienden zijn, omdat ze vinden dat jou kind een opvoed probleem heeft. Familie verloren omdat ze niet achter je staan, zo is Marleen in de loop der jaren alleen komen te staan. Verjaardagen heeft ze allang afgeschaft, niemand zit te wachten op een overprikkeld kind. Regelmatig ligt Marleen s’nachts te piekeren in bed, hoe het allemaal verder moet, hoe voorkom ik dat mijn zoon weer in een psychose komt, waar kan ik de juiste hulp vinden en hoe moet dat straks met de nieuwe jeugdwet?

Overdag is Marleen te druk met zorgen, werkt ze met pictogrammen, rode kaarten en schakelt ze continu tussen hulpverlener & moeder. De nachten zijn het ergst, dan is er tijd om na te denken. Marleen maakt zich zorgen, ze ziet haar zoon achteruitgaan en herkend de signalen van de vorige keer toen haar zoon een psychose had.

Vandaag staat Marleen in de rij bij de kassa, ze is in gedachten verzonken, op de band ligt en bloemkool en een pond aardappelen. Kook inspiratie is ver te zoeken na het slechte nieuws wat ze net heeft gehoord.  Ze heeft hulp gezocht voor haar zoon, maar de conclusie is dat ze 33 weken moet wachten.

Zorgenmoeder maakt zich zorgen !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s