Verandering begint bij jezelf

Ieder mens is uniek heeft zijn eigen kwaliteiten gave en talenten wat maakt dat ieder mens bijzonder maar ook anders is.

Wanneer je in het onderwijs de klassen goed bekijkt zie je ongeveer 30 leerlingen met allemaal een ander karakter talenten en vaardigheden. Beelddenkers, doeners, kinderen die druk zijn moeite hebben met stil zitten of juist de kinderen die niet opvallen liever op de achtergrond staan. Kinderen met of  zonder diagnose leerproblemen of juist problemen thuis. Al deze kinderen groeien op en leren op hun manier om te gaan met problemen ontwikkelen vaardigheden en krijgen handvatten om op hun eigen manier zelfstandig in het leven te kunnen staan.

In de huidige jeugdhulp maar ook in de transitie van nu kunnen meningen visies en standpunten van mensen wel eens verschillen. Het leven vormt ons waardoor we worden wie we zijn en daardoor verschillen van elkaar. Door die verschillen begrijpen we elkaar soms niet en staan standpunten tegenover elkaar.

Hulpverleners begrijpen ouders niet, professionals begrijpen elkaar niet, soms begrijpen zelf ouders elkaar niet, terwijl we vaak in essentie allemaal hetzelfde willen.

Kinderen met ADHD autisme of andere diagnoses groeien op en worden volwassen. ADHD kun je niet zomaar wegpoetsen bij het volwassen zijn. Een ouder met ADHD die druk is veel praat maar toch het beste met zijn/haar kind voor heeft is uniek en zeker niet gek!

Wanneer we opkomen voor de rechten van het kind maatwerk willen leveren binnen het passend onderwijs/jeugdhulp omdat ieder kind uniek en bijzonder is zouden we moeten beginnen om zonder oordeel naar kinderen en ouders te luisteren. Uitgaan van het gemeenschappelijk belang, beide het beste willen voor het kind.

Ouders benaderen vanuit het feit dat zij de deskundige zijn en begrip hebben voor het feit dat iedereen een andere opvoedstijl heeft passend binnen de kaders van zijn/haar persoonlijke situatie. Dit betekent in de praktijk dat wanneer we pretenderen dat ieder kind uniek is en kwaliteiten heeft we ook de ouders en elkaar op die manier zouden moeten benaderen. Uitgaan van mogelijkheden van mensen in plaats van onmogelijkheden, ADHD, zwak IQ, hoogbegaafd, slim of niet slim.

Laten we eens beginnen met het loslaten van oordelen en echt gaan luisteren naar de ander met respect om op die manier op zoek te gaan naar gezamenlijke belangen en de krachten bundelen.

Wanneer we er van uitgaan dat iedereen uniek is daar respect voor hebben en hiernaar handelen dan denk ik dat er kracht vrij komt en we ECHT samen sterk zijn.

Als we passend onderwijs, wijkteams, jeugdteams, ouderplatforms/verenigingen, transities vormgeven met respect voor elkaar de ander behandelen zoals jezelf behandeld wil worden zonder oordeel en echt te luisteren naar elkaar dan zou dit wel eens een transitie kunnen worden die echt verandering te weeg brengt.

De echte verandering begint bij jezelf !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s