Boosheid & onvoorwaardelijke liefde

Omgaan met emoties en vriendschappen aangaan is niet altijd eenvoudig. Kinderen moeten dit in hun opgroeien leren. Bij sommige kinderen is het omgaan met emoties en het aangaan van vriendschappen extra moeilijk en een enorme uitdaging. Emoties uiten is vaak lastig. Regelmatig is er op school en buitenshuis voorbeeldig gedrag waarna juist thuis de bom ontploft. Alle frustratie komt naar buiten daar waar het veilig is. Vaak is het boosheid van het schoolplein, de jongen in de klas die steeds met zijn voet tegen de tafel tikt, de 4 voor topografie of het vallen van het klimrek. Regelmatig voer ik gesprekken met mijn dochter over emoties en vooral de kunst van boosheid. Gaan we stampend de trap op? of zeggen we dat we boos zijn? Als je niet wilt spelen hoe zeg je dat? zijn vragen die regelmatig de revue passeren.

Het mooie van opgroeien is dat je dit allemaal nog mag oefenen. Oefenen door gesprekken als; wat zou je doen.. stel dat… of je bent echt heel boos, hoe kan dat volgende keer anders? Soms komen deze dingen naar boven in een gesprek na schooltijd, maar vaak is er zo veel boosheid dat praten moeilijk is. Leren omgaan met boosheid begint bij het uiten van frustraties. Zodra de thermometer van frustraties oploopt ontstaat er enorme boosheid. Helaas lopen de frustraties bij ons thuis vaak hoog op..

In een heftig gesprek na een enorme boze bui van dochterlief vroeg ik haar:  “waarom toch steeds die boosheid?

Met dikke tranen antwoordt mijn dochter: “mama als ik boos ben tegen mijn vriendinnen zijn ze mijn vriendinnen niet meer. Tegen jou kan ik boos zijn jij blijft mijn mama!”

Opvoeden blijft leren: Het is een mooie les over de kunst van boosheid en onvoorwaardelijke liefde!

Deze blog schreef ik naar aanleiding van mijn rol als moeder. Foto en blog zijn uiteraard geplaatst na goedkeuring van de kinderen . 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s