Mijn vader had binnen een paar weken een ander.

girl-2193272_960_720

10 jaar was ze, nadat we kennis maakte vertelde ze dat haar ouders uit elkaar waren en dat haar vader binnen twee weken een ander had. Vervolgens laat ze me haar nieuwe armband zien en verteld over haar kittens. De armband heb ik nauwelijks gezien en bij de kittens was ik al afgehaakt. De volwassen en verwijtende manier waarop dit meisje me verteld dat haar ouders gescheiden zijn en haar vader een ander heeft binnen twee weken raakt me, het zet me aan het denken.

Ik weet als pedagoog dat het in een scheiding belangrijk is het belang van kinderen voorop te stellen. Als alleenstaande moeder weet ik maar al te goed dat emoties ten tijde van een scheiding de overhand kunnen nemen. Het is soms lastig om als ouder neutraal te blijven in het bijzijn van de kinderen,  tegelijk zo waardevol en belangrijk. Kinderen zijn gevoelig voor de emoties van hun ouders. Ze worden in scheiding helaas te vaak belast met volwassen problematiek, zo ook dit meisje van 10. Ik hoop dat dit meisje en alle andere kinderen van gescheiden ouders ooit onbezorgd in het leven kunnen staan zonder belast te worden met de problematiek vanuit een “vecht” scheiding.

Het verhaal van het meisje laat me niet los en maakt dat ik begin te reflecteren op mijn eigen situatie. Vanuit deze reflectie vraag ik me af hoe mijn dochter hier eigenlijk in zit.  Later die middag bespreek ik het 10 jarig meisje met mijn dochter. We praten regelmatig over onze scheiding en wat dit met haar doet. Toch ben ik benieuwd wat zij aan andere meegeeft wanneer ze praat over haar ouders die inmiddels al 2 jaar uit elkaar zijn. Mijn dochter reageert als een echte 13 jarige..

“Ik zeg gewoon dat jullie gescheiden zijn .. punt”.

“Alhoewel ….ik heb laatst wel iets tegen de juf  gezegd”.. Mijn hart slaat ineens sneller en ik kijk haar nieuwsgierig en alert aan. Waarna ze voorzichtig begint te vertellen: “De juf stelde een vraag aan de klas en voor ik het wist stak ik mijn vinger op en riep ik door de klas… met mijn moeder” “Ik heb gewoon in de klas toegegeven dat ik nog wel eens kroel met mijn moeder”.

Mijn moederhart maakt een dansje en ik geef haar een dikke knuffel. Als ik 1 wens mag doen ..dan wens ik dat ze altijd zo onbezorgd door het leven mag gaan met haar hart op haar tong…en altijd blijft kroelen.

Deze blog schreef ik naar aanleiding van mijn rol als moeder. Foto en blog zijn uiteraard geplaatst na goedkeuring van de kinderen . 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s