Ouderliefde

Wel nee joh”, zegt mijn moeder liefdevol, terwijl ze de frustratie die opkomt probeert te negeren, welke ze met haar lieve glimlach verbergt. “De waarheid ligt heel anders, wanneer iemand vreselijk in het nauw zit is de leugen heel dichtbij” verteld ze liefdevol. Dit is niet de eerste keer dat ze de vraag krijgt of haar dochter een ander had, vreemd gegaan is en of dit de oorzaak van de scheiding is.

Al twee jaar vecht ze als een leeuwin voor mij en haar kleinkinderen en zal ze de leugen ontkrachten, rechtzetten waar ze kan. Liefdevol, krachtig en dapper tegelijk. Een scheiding is een proces dat vaak jarenlang sluimert. Al jaren zien mijn ouders de worsteling, mijn verlangen, behoeftes in de relatie en ook tijdens de scheiding. Hierin voelde ik me niet alleen moeder, vrouw, maar vooral ook liefdevolle dochter, waarvoor ze een wens hadden, geluk voor hun dochter.

“Houdt het dan nooit op” bevraag ik mijn moeder, wanneer ze me verteld dat ze de vraag weer kreeg vandaag. Ik hoor de twijfel in haar stem wanneer ze zich hardop afvraagt of ze dit wel moet delen met mij. Langzaam voel ik de boosheid opkomen, het emotioneert me tegelijk wanneer ik zie hoe liefdevol ze blijft. “Ach Mir” zegt ze, wij weten hoe het echt zit. Hij heeft deze leugen vast nodig. Ik voel de tranen opkomen en veeg ze dapper weg. Hoe liefdevol mijn ouders naast me gestaan hebben in de tijd van de scheiding is bijzonder en bijna niet te bevatten. Zo waardevol dat ik me besef dat ik er anders voor had gestaan zonder hun steun en liefde. Met een brok in mijn keel vraag ik regelmatig, waarom mam? Je hoeft dit allemaal niet te doen. “Ach Mir” zo zijn moeders die vechten als leeuwen voor hun dochters jij zou precies hetzelfde doen voor jouw dochter.

Ik zie de glimlach op haar gezicht en besef me dat ik in deze lastige periode het meest bijzondere cadeau heb gekregen. Dit cadeau ga ik zeker door geven aan mijn eigen kinderen ….. ouderliefde.

3 gedachtes over “Ouderliefde

 1. Prachtig!
  Heel Herkenbaar & Ontroerend….
  Je hebt inderdaad héle Bijzondere Lieve Zorgzame ouders!
  Ik ben blij voor jou dat ze je er zo doorheen slepen!
  Hou van ze…
  Lfs….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s