Volg je hart..

Werk je al met een stickervel vraagt ze geïnteresseerd, terwijl mijn nekharen overeind gaan staan. Een stoplichtmat, of strafstoel zou ook kunnen werken. Dat ik al afhaak merkt ze niet eens. Dit is de zoveelste hulpverlener die met goedbedoelde adviezen bij ons thuis komt. Alles is goed bedoeld, maar ik wil rust, ruimte in mijn hoofd, Na kunnen denken, alles op een rijtje zetten. Mijn gezin staat op standje overleven, 24-7 scherp staan, alle energie geven die je hebt. Mijn energiepijl is laag, mijn wallen zichtbaar en de kilo’s vliegen eraf.

Ondanks dit alles is mijn motivatie geen 100, maar 200 % als het om mijn dochter gaat blijf ik vechten. Al moet ik grijpen naar de laatste strohalm die er is. Het was een zoektocht naar hoe, met welke middelen en soms zelfs waarom. Omdat je sterk bent was vaak het welgemeende compliment. Je krijgt wat je aankan.. was ik dan maar iets minder sterk dacht ik vaak.

Diep van binnen wist ik het, onbewust was dit hetgeen mij motiveerde. Ik wist wat ze nodig had, voelde haar behoefte feilloos aan. Helaas druiste dit in tegen alles wat een moeder volgens de boekjes zou moeten doen, zelfs datgene wat ik de ouders op mijn werk als pedagoog adviseerde. Mijn manier van opvoeden was alles behalve consequent, duidelijke grenzen of strafstoel. Het was onvoorwaardelijke liefde, erkenning, enorm veel geduld en begrip voor het feit dat het heel lastig is als je hoofd gauw vol zit. Meedeinen op de golven van angst en paniek. Ze zo veel mogelijk proberen te voorkomen, en altijd op je hoede zijn. Veiligheid bieden op de momenten dat het mis gaat, emotie-adequaat handelen noem ik het zelf. Deze wereld en zelfs het schoolsysteem focust vooral op het leeftijdsaddequaat handelen. “Dat moet ze nu toch echt allang kunnen hoor”. Even doorzetten, straffen en ze leert het zo. Mijn kind werd heel onzeker van straffen, want ik ging straffen voor gedrag wat ik qua leeftijd kon verwachten, maar op emotioneel vlak was ze er nog lang niet aan toe. Ik voelde me zo klem tussen alles wat er van je verwacht wordt als moeder, en datgeen waar mijn dochter behoefte aan had. Dit stond haaks op elkaar, de stress nam toe, we liepen steeds meer op onze tenen. Hoe meer ik de adviezen van iedereen opvolgde hoe slechter het ging. Radeloos zat ik in tranen bij mijn werkgever. “Het gaat niet meer he Meis”, was het eerste wat hij zei… Nog steeds ben ik hem dankbaar dat ik een pauze mocht nemen, en me kon gaan focussen op wat mijn zo dierbaar was, mijn dochter en mijn gezin. Na een bezoek bij de huisarts ging ik naar huis met een voorraad pillen en een verwijzing naar therapie. Niet wetende dat dit een omslag in mijn leven zou betekenen. Hier leerde ik voor mezelf te zorgen, en vooral mijn eigen gevoel terug te vinden… en te volgen.

Hoe beter ik voor mezelf zorgde, hoe meer energie ik had om de moeder te zijn die ik wilde zijn. Hoe meer ik mijn intuïtie leerde volgen hoe beter het met mijn dochter ging. “Mama het komt wel goed zei ze vaak, wanneer ze zag dat ik zat te piekeren. Regelmatig vond ik lieve briefjes onder mijn kussen en in mijn tas. De angsten bleven, paniek was er nog, maar daar naast was er zo veel veiligheid, liefde en vooral vertrouwen. Vertrouwen in het feit.. het komt wel goed als je je hart volgt.

Nu is ze bijna 14 en kan ik me nauwelijks voorstellen waar we vandaan komen. De zelfverzekerdheid en kracht waarmee ze in het leven staat vind ik bijzonder mooi om te zien.

We hebben geen standaard weg afgelegd, het was niet altijd het perfecte plaatje. Oei ik groei, gaat niet over ons, en zelfs Jo Frost van The Nanny zou huilend naar huis rennen.

Toch blijf ik mijn hart volgen en is onze band sterker dan ooit. Ik ben niet de standaard moeder en al helemaal niet perfect, maar mijn hart volgen is het beste dat ik ooit gedaan heb.

Deze blog schreef ik naar aanleiding van mijn rol als moeder. Foto en blog zijn uiteraard geplaatst na goedkeuring van de kinderen . 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s