Houd me vast

Foto: Magda Spierings

Samen lopen we de spreekkamer in, de angst overvalt me maar ik houd me stoer. Af en toe legt hij een hand op mijn knie of kijkt met een liefdevolle blik even mijn kant op. De sessies zijn loodzwaar, langdradig en met enorm veel gemengde gevoelens. Het liefst wil ik weg lopen, maar het feit dat we dit samen doen, maakt dat ik keurig blijf zitten. Kun je terug naar het gevoel, vraagt de therapeut, en bij het idee ga ik al over mijn nek, ik merk dat ik boos op hem word, hij dwingt me de controle los te laten en juist dat is zo vreselijk angstig.

Langzaam komen we iedere sessie verder, leer ik dat niet hetgeen je meemaakt traumatisch is maar juist het gevoel wat het achter laat dat is het traumatische stuk. Ik heb het altijd weggestopt, valt wel mee, was niet zo erg. Tot het moment dat ik in deze EMDR sessies terug moet en ik me besef hoe heftig het is. Nog steeds zit Niek naast me en iedere week komen we samen een stapje verder. Je gaat flashbacks krijgen en herbeleven, omdat het nu zo aan de oppervlakte ligt, maar juist oud gevoel heeft extra zorg nodig verteld de therapeut. Samen oefenen we hoe Niek mij er uit kan halen als het thuis gebeurt. We koppelen een cijfer aan het gevoel zodat hij weet hoe erg de flashback is. Thuis is het zwaar, de angst voor de angst is misschien nog wel het meest aanwezig. Ben niet gewend dat er zorg is voor mij, laat staan voor dit gevoel.

In alle angst laat ik hem heel vaak merken dat ik zijn zorg niet nodig heb, doe het wel alleen, bagatelliseer, maak het klein en vooral weg. Zijn Liefde, zorg en tederheid geeft mij bestaansrecht en dat is nu juist wat ik probeer te ontkennen.

Waar zit je nu Mir, vraagt hij liefdevol als hij ziet dat ik thuis tegen een trigger aan zit, hij houdt me stevig vast en laat me pas los als ik geen angst meer voel. De kwetsbaarheid is eng…doodeng, de zorg die hij geeft nog veel enger. Hij blijft volhouden, elke week zit hij naast me bij de EMDR therapie.

De gesprekken na de sessie zijn het meest van waarde. Tijdens deze gesprekken leren we elkaar steeds beter begrijpen. Het kwetsbare bloeit uit tot iets moois, langzaam ontstaat er een liefdevolle band, wat begon met een kwetsbaar draadje en nu inmiddels een sterk web aan het worden is. Zijn liefde geeft bescherming zodat we samen om kunnen gaan met ups en downs van het bestaan.

Liefdevol blijft hij me vasthouden, in alle triggers, angst en kwetsbaarheid. Mijn ziel was op zoek naar emotionele hechting, iemand vinden en zeggen: “houd me vast“. Mijn ratio hobbelde daar langzaam achter aan. Het was niet makkelijk, maar altijd bleef hij me vasthouden.

Inmiddels zijn alle sessies achter ons en de therapie al een tijdje afgesloten. Vandaag zijn we 2 jaar samen en houd hij mij nog steeds vast. Dat wat begon met een kwetsbaar draadje is nu een krachtig web. Door dit web zijn we sterk met elkaar verbonden. Nog steeds bouwen we verder, draadje voor draadje. Met dit web vangen we het meest kostbaarste bezit… Liefde.

Door zijn eindeloze liefde kan ik in mijn kwetsbaarheid zeggen; “houd me vast“.

Kunnen zeggen: “houd me vast” is naar mijn idee het mooiste wat er is.                                                                           Thanks Niek voor de afgelopen 2 jaar!

De drang naar emotionele hechting- iemand vinden tot wie we ons kunnen wenden en zeggen: “houd me vast”- zit opgeslagen in onze genen en in ons lichaam. Het is even belangrijk voor ons leven, gezondheid,  en ons geluk als de behoefte aan voedsel en geborgenheid. Voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben we een emotionele hechting nodig. Ze helpt ons overleven en te durven zeggen Houd me vast.  Bowldy 1944

2 gedachtes over “Houd me vast

    • Heel herkenbaar de angst voor de angst heel knap en super stoer dat je hier door heen gegaan bent ,.heel veel respect voor jou en jullie dikke knuffel xx

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s