Mama met een Fabrieksfout

“O shit” … zeg ik …en sjees uit de auto. “Vergeten” roepen de kinderen in koor! Inmiddels weten ze heel goed dat hun moeder af en toe een warhoofd is. Mijn blogs staan vol over vergeten, verliezen en kwijt zijn van afspraken of spullen. Mijn kinderen zijn hier volledig aan gewend, hebben lak aan de eigengereidheid van hun moeder. Wanneer ik als introverte mama op een hectische woensdagmiddag eindelijk even de wc in duik om een rustmoment te pakken stormt mijn dochter de trap af.. “waar is mama” vraagt ze.. “op de wc” roepen de jongens tegelijk. Wild maakt ze de wc deur open en begint haar relaas over het huiswerk en het eerste uur vrij, met haar duikt ook onze puppy Fien vrolijk het toilet in en trekt aan het wc papier en rent ermee de kamer in.

Daar gaat mijn rust en terwijl ik in mijn hoofd al een planning maak voor het huiswerk hijs ik zo snel mogelijk mijn broek op. Na het opruimen van de chaos die Fien aangericht heeft is het tijd voor een kopje koffie. Terwijl ik ga zitten roept mijn dochter vanuit de tuin, “mama Fien zit te poepen in de tuin” en mijn koffie verhuist mee naar buiten. Daarna verplaats ik hem nog zo’n 6 keer om vervolgens te vragen.. jongens heeft iemand mijn koffie gezien? Om hem dan koud te vinden in de vensterbank.

Moederschap is te vergelijken met een fulltime baan kopte ooit het AD. In de hectiek van alledag ligt opvoedkundig falen om een hoekje. Moederschap bestaat vooral uit het reguleren van eigen emoties, daarnaast zijn ‘goede ouderervaringen’ van groot belang. Als moeder heb je deze successen nodig om je in te blijven zetten. Goede ouderervaringen moet je uit jezelf halen, schreef van der Plas al in 2005, als ouder kun je beter niet op je kinderen rekenen voor de gewaarwording van ‘een’ goede ouder zijn, want dan ben je heel kwetsbaar.

Die avond leg ik mijn zoon op bed, “mama zegt hij voorzichtig, ik geloof echt dat opa en oma hun best hebben gedaan, maar ik denk echt dat jij een fabrieksfout hebt”. “Ik vind je echt wel de allerliefste hoor, maar er klopt iets niet..” samen schieten we in de lach.

Aan zijn glimmende ogen zie ik dat hij mij graag mag, met of zonder fabrieksfout. Gelukkig heb ik het advies; ‘op je kinderen moet je niet rekenen’ al in 2005 ter harte genomen. Mij helpt het enorm om buiten mijn eigen ouderlijke werkvloer te kijken, te zien dat andere ouders ook aanmodderen, aanpoten of aanklooien. Dit geeft lucht, relativeert en helpt mij met minder hoge verwachtingen naar mijzelf te kijken om hierna te kunnen vertrouwen op mijzelf, want de moeders met een fabrieksfout, dat zijn de beste!

Deze blog schreef ik naar aanleiding van mijn rol als moeder. Foto en blog zijn uiteraard geplaatst na goedkeuring van de kinderen . 

5 gedachtes over “Mama met een Fabrieksfout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s