Mijn meisje en haar bijzondere lieve juf!

Ik bracht een bang en onzeker meisje de klas binnen. 7 jaar en hoogblonde haren. Haar mooiste kleding aangetrokken voor deze spannende dag. De juf had al een welkomskaart gestuurd met daarop een konijn. Deze hing trots boven haar bed. Dagen lang hadden we geoefend voor deze dag en afscheid genomen van de oude school. Afscheid van een periode die niet leuk was. Een periode van onbegrip en teleurstelling wat je onzeker maakte. Vertrouwen was er nauwelijks en toch stapte je dapper de klas in met je knuffel Ursula in je hand. Als ik maar wel zou zwaaien met een hartje op het raam. Ik fietste weg hopende dat je op deze school begrip, veiligheid en vertrouwen zou vinden. Terwijl ik thuis hoopvol aan de koffie zit klinkt mijn mail op de achtergrond. Het is de juf die even laat weten dat ze het super goed doet. Een spannende dag omdat we al zo veel hebben moeten doorstaan om je binnen deze school te krijgen. De school met speciaal onderwijs waar kleine klassen zijn. De juf die kennis heeft van jouw zoals je bent en waar je mag zijn wie je bent. De juf begreep, bemoedigde en omarmde je meteen zodat je je veilig voelde. Langzaam kreeg je weer zelfvertrouwen en plezier iets wat je lang gemist had. Je leerde omgaan met dat wat moeilijk was en begrijpen wat anders was. Er was acceptatie en liefde voor wie je was. Het 7 jarig hoogblonde meisje ging weer in zichzelf geloven, gewoon omdat de juf dat ook deed.

Aan het einde van de zomer en groep blauw moesten we afscheid nemen van de juf, maar ze bleef in mijn meisje geloven. Wanneer het moeilijk was mocht ze even uit haar nieuwe klas en aan haar inmiddels IB bureau. Er waren dan gesprekken en inzichten die bruikbaar waren in lastige situaties. Er was en “ik boek” wat ze samen maakte waarin gewerkt werd aan een persoonlijk plan en doelen. Er was een kleurschrift om even je hoofd leeg te maken, maar vooral was er verbinding en vertrouwen. Ik bracht een onzeker en bang 7 jarig meisje binnen op de eerste dag.

Niemand had het gedacht na alle adviezen voor speciaal middelbaar onderwijs. Op haar 13e liep ze met enorm veel zelfvertrouwen, durf en goede hoop voor het laatst het schoolplein af. Uitgezwaaid daar haar lieve juf om de grote stap te maakte naar het regulier middelbaar onderwijs.

Op een ochtend heeft de blonde Meid wiskundeles op haar middelbare school. De leerkracht kijkt haar vreemd aan als ze verteld dat ze het vak economie wil kiezen. “Meneer” zegt ze “ze dachten ook dat ik nooit naar het regulier middelbaar zou kunnen en kijk waar ik nu zit” Ik ga gewoon economie doen. Het blonde meisje is nu 14, volgt met plezier economie. Heeft vertrouwen en geloofd in zichzelf.

Soms denk ik wel eens terug aan die eerste schooldag.

Waar zou mijn meisje zijn zonder haar bijzondere lieve juf die in haar bleef geloven en haar zelfvertrouwen terug gaf. Dank je wel lieve juf Neeke. Eeuwig dankbaar ! Trots op wat je samen met mijn Meis heb bereikt !

Foto: Lisa Brons

Deze blog schreef ik naar aanleiding van mijn rol als moeder. Foto en blog zijn uiteraard geplaatst na goedkeuring van de kinderen . 

Een gedachte over “Mijn meisje en haar bijzondere lieve juf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s