Moederschap met rechte boterhammen, opvoeden volgens je intuïtie.

Na een zware nacht met het zoemende geluid van muggen en het gevoel dat je van de hitte drijvend je bed uit zweet, staat er om 6 uur een hoogblond 5 jarig meisje naast mijn bed. “Mama gaan we naar beneden” vraagt ze schattig. Ik heb moeite om mijn ogen open te doen, wil me het liefst omdraaien en vergeten dat ze naast me staat. ” ja schat ik kom” zeg ik dromerig, mijn ogen nog dicht van de slaap. Nadat ik zo ongeveer nog 12 keer ik kom heb gezegd, veranderd haar schattige vraag inmiddels in een dwingende opsomming waarom ik nu echt uit mijn bed moet.

Om haar opsomming kracht bij te zetten stamt ze nog even met haar voeten op de grond. Nog 1 keer lukt het me om ja ik kom te fluisteren in mijn dromerige setting, maar daarna is het echt tijd om naar beneden te gaan. Inmiddels is het 6.10 snel zet ik een kop koffie waar ik op dat moment echt niet zonder kan. Sterker nog, dit is de reden dat ik koffie drink. Samen zitten we aan het ontbijt, een rechte boterham al jaren gaat er niks anders in. We eten van hetzelfde bord als gisteren en eergisteren. We zitten op dezelfde plek aan tafel, met bestek wat bekend is, thee drinkt ze uit dezelfde grote roze beker. Laat de boterhammen nu niet krom zijn, de beker klein en blauw. Ga vooral niet op een andere plek aan tafel zitten want mijn meisje wil het liefst voorspelbaarheid en vooral rechte boterhammen. Ik ga er in mee want ergens diep van binnen is er iets wat me zegt dat deze voorspelbaarheid heel hard nodig is en dat ik het goed doe.

Ik weet als je dit leest dat je je vraagtekens kan hebben. Is dit wel de juiste manier van opvoeden? Is het niet de ouder die de regie moet hebben? Heb je wel een wekker geprobeerd en haar verteld dat ze pas als de grote wijzer op de 7 staat er uit mag, en kromme boterhammen hetzelfde smaken? Kan me voorstellen dat dit soort vragen bij je opkomen. Ik moet je eerlijk zeggen ik had ze ook, ze maakte me enorm onzeker. Sterker nog ik voelde de afkeurende blikken prikken in mijn rug als ik bij een boze bui op het schoolplein door mijn knieën ging en haar vroeg wat er gebeurde. Optreden is wat ik had moeten doen, streng zijn en de regie hebben als ouder. Ik had een aantal regels waarop ik echt streng was, maar eerlijk is eerlijk voor de rest was er begrip, erkenning en vertrouwen. Ik heb geleerd een balans te zoeken, in het dingen los laten en energie over te houden voor de momenten dat er paniek is en ik alles uit mijn handen moet laten vallen om het vertrouwen te bieden dat het wel goed komt. Het zijn allemaal keuzes geweest. Een schoon huis, of energie genoeg hebben om er te zijn. Boos worden omdat de ruit ingetrapt is, of erkenning voor de boosheid en bespreken hoe het volgende keer anders kan. Het komt allemaal enorm soft over, I know. Ik heb in mijn zoektocht in mijn moederschap ook echt wel getwijfeld of ik het wel goed deed, maar steeds bleef mijn intuïtie sterker dan mijn twijfel. Bleef ik geloven dat veiligheid en verbinden vooral voor mijn dochter enorm essentieel waren en een antwoord op haar angsten.

10 jaar verder zijn de rollen omgedraaid. Nu sta ik naast haar bed, mijn Best te doen niet te stampvoeten. Ja ik kom, fluistert ze slaperig. Ik ga naar beneden om koffie te zetten ik maak een kromme boterham klaar op een bord wat er gisteren niet was, in een blauwe kleine beker. Er is geen voorspelbaarheid meer nodig en de speciale lieve tandarts is nog het enige wat ons doet herinneren aan een lastige tijd die we overwonnen hebben. Na mijn eerste slok koffie open de app die ik gisteren van haar kreeg. “Ik ben blij met je moederschap, Mijn hart maakt een sprong alsof het een wedstrijd hoogspringen doet. Wat ben ik blij dat mijn intuïtie altijd sterker is geweest dan mijn twijfel. Want intuïtie blijft de beste handleiding voor moeders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s