Online shoppen 2.0

In het kader van “leer je kinderen met geld omgaan” vind ik het tijd worden voor kleedgeld. Zakgeld krijgen ze al jaren, maar nu ze ouder worden, mogen ze best een gedeelte van hun winter garderobe zelf online samen stellen. Het gemak van online shoppen is voor de drukke mama van tegenwoordig ook een pre. Met je kinderen uren de winkels afstruinen is af en toe leuk, maar niet te vaak. Lees verder

Lieve mama

Lieve mama,  dank je wel dat je mij zo goed begrijpt, dat je altijd voor me klaarstaat en weet wat ik nodig heb. Er is niemand in de hele wereld die snapt hoe ik in elkaar zit, niemand die zo goed weet wat mijn behoeftes zijn. Jij begrijpt me als ik overprikkeld ben en even stoom moet afblazen. Je omarmt me, geeft me veiligheid in een wereld die me niet begrijpt. Je onvoorwaardelijke liefde geeft me kracht om mezelf te zijn in een wereld waarin iedereen zo anders is. Ook al is boos zijn soms het enige wat ik kan, jij blijft geduldig en begripvol, zodat ik rustig kan worden. Dat maakt jou de perfecte moeder voor mij. Lieve mama, ik ben soms anders, en zo speciaal, dat zegt niets over jou als moeder. Let niet teveel op andere moeders, probeer vooral niet te zijn als andere moeders. Jij snapt me dus jij bent de perfecte moeder voor mij.

Ik begrijp je twijfel, ik maak het je soms niet makkelijk. Het is voor mij net zo lastig als voor jou, maar mama, ik wil je zeggen dat je de beste bent. Probeer bij twijfel te denken aan de momenten die we samen hebben, waarin we gieren van het lachen, of dat je me een enorme knuffel geeft omdat je zo trots op me bent of dat we soms samen huilen omdat het zo lastig is. Mama ik ben trots op jou met al je doorzettingsvermogen, je geduld en begrip. Jij begrijpt dat ik een regenboog aan leeftijden in me heb. Dat wat voor mij soms zo moeilijk voor andere heel normaal is. Je zal me nooit afwijzen, of gedrag van mij verwachten wat voor mij nog niet haalbaar is. Het is een zoektocht Mama, ik zie je soms zoeken en twijfelen. Het doet me pijn wanneer je jezelf geen goede moeder vindt. Lieve Mama ik wil deze zoektocht samen met je aangaan. Ik zal blijven aangeven waar mijn grenzen liggen, ook al kan ik dat soms zo lastig onder woorden brengen, maar samen komen we er wel uit. Wanneer jij je eigen gevoel volgt, geef je mij het gevoel dat ik begrepen en geliefd wordt om wie ik ben, niet om wie ik zou moeten zijn.

Allerliefste Mama ..dat is alles wat ik nodig heb, dank je wel.

mama “doe nou eens normaal”

“Mama heb je tape”? Tijdens het koken reageer ik gehaast met “hoezo” want ik moet op tijd bij de ouderavond zijn. “Dat zie je zo wel” zegt mijn dochter en rent met de tape naar boven waar haar vriendin geduldig op haar zit te wachten.

Ik draai het vuur laag, waarna de tomaten voor de spaghetti even moeten doorkoken. Giechelend staan de meiden snel weer naast me en vragen “wil je ons vast tapen ? We zijn een Siamese tweeling en zitten aan elkaar vast”. Na een duidelijke instructie over welke delen aan elkaar vast moeten, tape ik de meiden in waardoor ze nu samen 2 benen hebben. Al giechelend komen ze tot de conclusie dat lopen nu lastig wordt, al strompelend help ik ze naar de bank. “Zo tweeling, wachten jullie maar even hier tot het eten klaar is.” Lees verder

Mama met een Fabrieksfout

“O shit” … zeg ik …en sjees uit de auto. “Vergeten” roepen de kinderen in koor! Inmiddels weten ze heel goed dat hun moeder af en toe een warhoofd is. Mijn blogs staan vol over vergeten, verliezen en kwijt zijn van afspraken of spullen. Mijn kinderen zijn hier volledig aan gewend, hebben lak aan de eigengereidheid van hun moeder. Wanneer ik als introverte mama op een hectische woensdagmiddag eindelijk even de wc in duik om een rustmoment te pakken stormt mijn dochter de trap af.. “waar is mama” vraagt ze.. “op de wc” roepen de jongens tegelijk. Wild maakt ze de wc deur open en begint haar relaas over het huiswerk en het eerste uur vrij, met haar duikt ook onze puppy Fien vrolijk het toilet in en trekt aan het wc papier en rent ermee de kamer in.

Lees verder

Houd me vast

Foto: Magda Spierings

Samen lopen we de spreekkamer in, de angst overvalt me maar ik houd me stoer. Af en toe legt hij een hand op mijn knie of kijkt met een liefdevolle blik even mijn kant op. De sessies zijn loodzwaar, langdradig en met enorm veel gemengde gevoelens. Het liefst wil ik weg lopen, maar het feit dat we dit samen doen, maakt dat ik keurig blijf zitten. Kun je terug naar het gevoel, vraagt de therapeut, en bij het idee ga ik al over mijn nek, ik merk dat ik boos op hem word, hij dwingt me de controle los te laten en juist dat is zo vreselijk angstig.

Lees verder

Passievol vaderschap

Het dorpslokaal hangt vol met slingers, is goed gevuld met gezelligheid. De sfeer is prima en de jarige staalt in aanwezigheid van al zijn vrienden en familie. Er staat een man bij de bar volop te genieten, zijn grijze haar staat hem uitstekend en hij geeft me een krachtige hand. “U moet de vader van de jarige zijn” vraag ik hem? “We waren er jong bij” zegt hij vol trots. “Bewust hoor” verteld hij mij vol passie, “dit soort momenten wilde we graag nog meemaken”. “Het is niet niks als je zoon 50 wordt” en met een liefdevolle blik kijkt hij ook even naar zijn dochter. Deze man straalt van geluk, wat hem een zeer mooi mens maakt. De broodjes kroket en frikandel staan op tafel en iedereen is inmiddels op de foto geweest met een zelfgemaakte lijst. De polonaise wordt ingezet en opa en oma dansen vrolijk mee. Het lijkt een gewoon feestje, zo in het dorpslokaal aan de dijk. Toch is er iets bijzonders, iets wat me aan het denken zet en maakt dat ik vol bewondering geniet van alle mensen om me heen.

Lees verder

Volg je hart..

Werk je al met een stickervel vraagt ze geïnteresseerd, terwijl mijn nekharen overeind gaan staan. Een stoplichtmat, of strafstoel zou ook kunnen werken. Dat ik al afhaak merkt ze niet eens. Dit is de zoveelste hulpverlener die met goedbedoelde adviezen bij ons thuis komt. Alles is goed bedoeld, maar ik wil rust, ruimte in mijn hoofd, Na kunnen denken, alles op een rijtje zetten. Mijn gezin staat op standje overleven, 24-7 scherp staan, alle energie geven die je hebt. Mijn energiepijl is laag, mijn wallen zichtbaar en de kilo’s vliegen eraf.

Lees verder

Stiekem houden we van ze.

Op een ochtend werd ik wakker en toen wist ik het.. we hebben een nestje.

Naast mijn bed hoor ik al weken gerommel in de schoorsteen. Enthousiast bel ik mijn kinderen op die toentertijd bij hun vader waren. We krijgen een nestje, laten zitten of weghalen? In koor riepen ze … blijven. We fantaseren dat het een schattig roodborstje, koolmees of huismusje is. We spenderen uren in de tuin in de hoop een glimp op te kunnen vangen van de ouders in spe die zo druk bezig zijn in onze schoorsteen. Gezien het geluid naast mijn bed vrees ik dat het geen klein en schattig vogeltje is.

Lees verder

Ouderliefde

Wel nee joh”, zegt mijn moeder liefdevol, terwijl ze de frustratie die opkomt probeert te negeren, welke ze met haar lieve glimlach verbergt. “De waarheid ligt heel anders, wanneer iemand vreselijk in het nauw zit is de leugen heel dichtbij” verteld ze liefdevol. Dit is niet de eerste keer dat ze de vraag krijgt of haar dochter een ander had, vreemd gegaan is en of dit de oorzaak van de scheiding is.

Lees verder